Hoeve Hof ter Hotond

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Hotond

Beschrijving

Hoeve vroeger zogenaamd "Timmerman" (volgens de Atlas der Buurtwegen van 1843), verwijzend naar de familie Detemmerman, vroegere eigenaars van de hoeve; recent gewijzigd in "Hof ten Hotond". Gewit bakstenen boerenhuis van zeven traveeën, waarschijnlijk opklimmend tot midden 18de eeuw: jaartal 1756 in cijferankers tegen linker zijpuntgevel (sinds heropbouw van puntgeveltop op rij geplaatst). Diverse veranderingen verlenen de woning een jonger voorkomen onder meer de steekbogige muuropeningen in de voorgevel. Na storm in 1991 volledig vernieuwd en tevens verlaagd zadeldak; dito puntgeveltoppen. Oude kern onder meer herkenbaar aan sporen van vroegere houtskeletbouw in linker travee van voorgevel (op het zuidwesten), houten verankeringen in achtergevel en binnenshuis bewaarde balklaag waarvan versierde moerbalk op schoren. Tweedelige overwelfde kelder onder twee rechter traveeën met getralied keldervenster onder houten latei op het noordoosten. Behouden haard van bakoven in linker travee met haardbalk op geprofileerde houten haardconsoles; vroeger aan straatzijde uitgebouwde oven gesloopt. Enkel vrij recente bedrijfsgebouwen.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja