erfgoedobject

Heilige Donatuskapel

bouwkundig element
ID
2845
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2845

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Donatuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met het Donatuspad. Heilige Donatuskapel, grosso modo volgens het oorspronkelijk uitzicht, doch iets achteruit springend, herbouwd in 1990, zie gevelsteen in achtergevel, ter vervanging van de oude kapel van 1850, die in 1937 werd vernieuwd, nadat er een stoomtram was tegen gereden. Toegewijd aan de tweede patroonheilige van Hallaar, die vereerd wordt tegen donder en bliksem.

Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder geknikt overkragend zadeldak op daklijstbalkjes (nok parallel aan de straat, leien). Volgens oude foto's was het dak eertijds minder steil en niet overkragend. Puntgevel met hoeklisenen en korfboogpoortje.

Eenvoudig bepleisterd en beschilderd interieur met plaasteren beeld van de Heilige Donatus.

  • Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, Foto-archief, 3.33.b.
  • Wandelfolder V.V.V. Heist-op-den-Berg, 1992, p. 20.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heilige Donatuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2845 (Geraadpleegd op 15-05-2021)