Hoeve Beghin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Beghin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen Beghin

Beschrijving

Hoeve voorheen zogenaamd "Beghin" (volgens Atlas der Buurtwegen van 1843). Semi-gesloten bakstenen hoeve met rechthoekig erf en erftoegang opzij in zuidwesthoek.

Ten westen, ruggelings naar de straat gekeerd gewit boerenhuis van zes traveeën met links toegevoegde travee onder afgesnuit zadeldak (heden kunstleien, naar verluidt tot 1957 met strobedekking), waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw en nadien nogmaals. Erfgevel met getoogde vensters en twee rondboogdeuren; bredere voordeur met waaier in bovenlicht en smal zijvenster. Getralied opkamervenstertje in achtergevel. Twee parallelle overwelfde huiskelders onder noordelijke travee. Bewaarde balklaag waarvan nog zichtbare versierde moerbalk.

Ten oosten, hoge en lange bakstenen bedrijfsvleugel met stallen, onder pannen zadeldak; hardstenen gevelsteen aan binnenzijde van linker zijgevel, voorzien van inscriptie: "V. KERVYN / 1861". Behouden korfboogpoort en rondbogige staldeuren in erfgevel.

Ten noorden, nieuwe stallen van 1957.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja