Herberg 't Oud Gemeentehuis

Beschrijving

Aanvankelijk één burgerhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën, heden respectievelijk vijf en twee traveeën, onder zadeldak (kunstleien, pannen voor achterdakschild van nummer 14, nok parallel aan de straat). Volledig onderkelderd café zogenaamd "'t Oud Gemeentehuis" (nummer 14), verwijzend naar de vroeger tijdelijke bijkomende functie van de herberg. Sobere bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van luikklemmen en op hardstenen lekdorpels; in hardsteen gevatte rechthoekige keldervensters onder rollaag. Natuurstenen geul voor waterafloop van verhoogde begane grond. Rechthoekig hardstenen deuromlijsting afgedekt door kroonlijst en op latei voorzien van volgend opschrift: "K + P F Den Haerynck / 1841", verwijzend naar de bouwheer, Pierre François Den Haerynck, koster van Zulzeke, en naar het bouwjaar. Deurtravee voorafgegaan door bordes (3 traveeën) en met blind bovenvenster. Brede tweede travee van nummer 16 met deels gedichte korfbogige vroegere inrijpoort. Meerdelige overwelfde kelder onder nummer 14; kelderruimte aan tuinzijde met bakoven en buitenkeldertrap met luiken.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen XVI, Gent, 1982, p. 509-510.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja