Jongensschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kluisbergen
Deelgemeente Zulzeke
Straat Zulzekestraat
Locatie Zulzekestraat 34, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kluisbergen (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Kluisbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klaslokalen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige klaslokalen van de jongensgemeenteschool, samen met links aanpalend doch in 1995 gesloopt schoolhuis opgericht aan de straat in het derde kwart van de 19de eeuw (bouwplan van 1867). Herstellingswerken van 1924 naar ontwerp van architect A. Massez waarschijnlijk gepaard met aanpassing vensters in voorgevel; tezelfdertijd uitbreiding met lokalen tegen achtergevel en bouw van overdekte galerij en sanitair op de speelplaats. Nogmaals herstelling van de school in 1957 naar ontwerp van architect A. Mas. Tot 1996 in gebruik als gemeenteschool.

Rechthoekig bakstenen gebouwtje van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Lichtgeelgeschilderde lijstgevel geritmeerd door lisenen. Ruime rechthoekige vensterlichten met 16-delige raamverdeling onder I-latei. Twee blinde rondboogvensters en blinde topoculus met druiplijst in rechts zijpuntgevel.

Omsloten geplaveide speelplaats met achterin galerij onder zadeldak op houten spanten en geschraagd door drie gietijzeren zuiltjes.

  • Kluisbergen, Gemeente-archief Zulzeke, 172.2:504.6, 861.2.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1998

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zulzekestraat

Zulzekestraat (Kluisbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.