erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
28470
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28470

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met winkel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Oorspronkelijk één huis met oude kern opklimmend tot de 18de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende kroonlijst en zadeldak. Nummer 12. Voormalige winkel van "Primeurs-Conserves, Volailles-Gibier". Verankerde gecementeerde gevel met rechthoekige vensters (bewaard houtwerk) en centrale deur. Bewaarde winkelinrichting met volledig betegelde wanden, houten rekken en toonkasten. Achterkamer met behouden moerbalk met holprofiel. Rechts penant met gedenkplaat voor een oorlogsslachtoffer van 1944.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het bij de inventarisatie in 1998 bewaarde houtwerk van nummer 12 is enkel op de bovenverdieping bewaard. De begane grond onderging aanpassingen. De ensemblewaarde van de winkelinrichting van de vroegere kruidenierswinkel "Primeurs-Conserves, Volailles-Gibier" is niet langer aanwezig.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28470 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.