erfgoedobject

Burgerhuis met schoenfabriek Baert Frères

bouwkundig element
ID
28472
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28472

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis met in achterbouw gelegen voormalige schoenfabriek "Baert Frères", met herhaaldelijk uitgebreide en vernieuwde gebouwen tussen 1919 en 1976. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde, rijkelijk uitgewerkte lijstgevel met gemarkeerd middenrisaliet met bossage en balkon op de bel-etage. Getoogde, omlijste vensters met sluitsteen en doorgetrokken arduinen dorpels. Getoogde koetspoort links. Aflijnend hoofdgestel met zware kroonlijst op gekoppelde consoles.

  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1914-1923.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De begane grond, die net als de bovenverdiepingen afgewerkt was met een uitgewerkte bepleistering en geopend was met omlijste vensters en links een koetspoort, werd ingrijpend verbouwd tot een garage links en winkelpui rechts, in samenhang met de rechts aanpalende woning. De rijkelijk bepleisterde bovenverdiepingen met gemarkeerd middenrisaliet en aflijnend hoofdgestel, zijn wel herkenbaar bewaard.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis met schoenfabriek Baert Frères [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28472 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.