Bankgebouw en directeurswoning

Beschrijving

Imposant voormalig bankgebouw en directeurswoning, gebouwd door de Nationale Bank in 1909-1910 in neoclassicistische stijl. Strak symmetrisch natuurstenen voorgevel (thans twee woningen in spiegelbeeld), zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met drie dakvensters. Gemarkeerde zijrisalieten met rondboogpoorten in geblokte omlijsting, onder rijkelijk gedecoreerd driehoekig fronton. Gekoppelde omlijste rechthoekige vensters met dorpels op consoles boven de getraliede keldervensters en deurvensters met balusterbalkons op de bovenverdieping; voorheen vensters met ijzeren hekken met ingewerkte letters B N. Aflijnend klassiek hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen, voorheen inscriptie "Nationale Bank" op de fries. Dakvensters met vleugelstukken en frontons. Volgens bouwaanvraag van 1925 achteraan uitgebreid met een refter.

Klassiek interieur en deels behouden lokettenzaal met gietijzeren zuilen.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. 391.