Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Directeurswoning van de voorheen ernaast en erachter gelegen weverij L. Dopchie-Vermeulen, gesticht in 1867, later G. en A. Dopchie en A. Dopchie-Dubiez, met gebouwen van 1898, gesloopt in 1977. Woning sinds 1957 "Vrij PMS Centrum en Gezondheidscentrum Caritas" met bouw in de tuin van een paviljoen in expostijl, van 1959. Recente renovatie van de directeurswoning onder leiding van architect C. Mas. Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), volgens bouwvergunning gebouwd voor fabrikant Léopold Dopchie-Vermeulen in 1879. Bepleisterde en thans geelgeschilderde lijstgevel op arduinen plint, gemarkeerd door geblokt middenrisaliet met ijzeren balkon en brede koetspoort rechts. Rechthoekig omlijste vensters met kroonlijst en lamberkijnen op de bel-etage en ijzeren leuningen op de bovenste verdieping Uitgewerkt hoofdgestel met kroon- en tandlijst op gekoppelde consoles.

Korfboogvormige koetspoort in arduinen omlijsting en erachter gelegen doorrit met klassieke aankleding met Corinthische zuilen die de toegang tot de traphal flankeren. Korfboogpoort in gecementeerde achtergevel. Rechts houten veranda met zuiltjes.

Interieur. Trap met gietijzeren trappaal en balusters. Merkwaardige kamer rechts in neo-Vlaamse-renaissancestijl met beschilderd plafond, houten lambriseringen, deuren en spiegel en goudleerimitatie.

• Rijksarchief Ronse, Bedrijfsarchieven, Dopchie Léopold-Vermeulen.
  • Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 3762. Stedelijke Musea Ronse, Archief.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen