Staatsmiddelbare School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Staatsmiddelbare School

Beschrijving

Voormalige stedelijke meisjesschool, later Staatsmiddelbare school, sinds 1993 Rijksarchief. Imposant neoclassicistisch schoolgebouw, volgens kadastergegevens gebouwd door de stad in 1870, in gebruik genomen in 1871. Hoekgebouw met twee bouwlagen en respectievelijk elf en vijftien traveeën, onder pannen schilddaken. Sterk geritmeerde bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels op arduinen plint, horizontaal geleed door dito kordons en een aflijnende houten kroon- en tandlijst. Travee-indeling door respectievelijk op de beneden- en bovenverdieping getoogde en rechthoekige nissen met geblokte pilasters op arduinen sokkels of vlakke pilasters, vlakomlijste benedenvensters en steekbogige omlijste bovenvensters onder arduinen kroonlijst. Aan de Kasteelstraat, geaccentueerde bredere poorttravee met omlijste steekboogpoort en gekoppelde vensters onder kroonlijst; medaillon met stadswapen. Kleinere, bredere en hoger geplaatste benedenvensters in de acht rechtse traveeën van de Kasteelstraat en in de Alexandre-Louis Vanhovestraat. Steekboogdeur in negende travee en aanbouwsel van vier traveeën onder plat dak met attiek in laatstgenoemde straat.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 187.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 1320.