Weverij Delanghe Frs. en conciërgewoning

Beschrijving

Voormalige weverij zogenaamd "Delanghe Frs.". Opgericht in 1910-11, in 1914 vergunning tot oprichting van een ververij; werd in 1933 NV "Tissage La Pierre Bleue"; geliquideerd in 1963. Na ingebruikname door de firma Incoplast gedurende enkele jaren, thans buiten gebruik. Fabriekstoegang vernieuwd.

Tegenover de vroegere fabriekspoort gelegen voormalige machinekamer in typische geaccentueerde industrie-architectuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: voorheen tuitgevel met hoog rondboogvenster voorzien van fraaie roedeverdeling, nu aangepast tot poort met rolluik. Erachter weverijgebouw onder sheddaken (nok parallel aan de straat).

Links van poort, voormalige conciërgewoning en aan de straat gelegen fabrieksgebouwtje onder sheddak met vier daken; laatstgenoemde daterend van de uitbreidingswerken van de bestaande fabriek in 1921 onder leiding van aannemer Ch. L. Cordier. Straatgevel van vier traveeën met drielichten geritmeerd door travee-nissen met aflijnende baksteenfries en lisenen.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1920-1921.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technishce Dienst, Register van inschrijvingen van onderzoeken de commodo et incommodo, 1903-1924.
  • HEYSE M. - GADEYNE G., Textiel te Ronse 1800-1940, Een menselijk mirakel, Ronse, 1984, p. 36, 39.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen