Hoeve 't Bergsken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Bergsken

Beschrijving

Voormalige hoeve "'t Bergsken". Deels vervallen woonstalhuis, in kern opklimmend tot 1695, zie inscripties in de vroegere haardbalk en de schuur. De schuur, het wagenhuis, de paardenstal en enkele bergplaatsen bevonden zich eertijds aan de overzijde van de straat. Schuur gesloopt circa 1940.

Verankerde baksteenbouw met links uitspringend bedrijfsgedeelte, voorzien van een circa 1939 vernieuwde straatgevel van zes traveeën (de twee linkse traveeën zijn een latere uitbreiding) en rechts de woning van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen). Woning met verhoogde begane grond, rechthoekige vensters met zandstenen onderdorpel en houten latei; eenvoudig, blijkbaar deels aangepast, zie bouwnaden links in metselverband, rondboogdeurtje, rechts met arduinen hoekstenen. Aflijnende tandlijst.

• LIEKENS M., Het Bergsken, in Heemkring Berthout Hallaar, 1978, VII, nummer 1, p. 6-11.