Weverij Tissage Mécanique du Brul

Beschrijving

Voormalige "Tissage Mécanique du Brul", opgericht door V. Cambier & Cie volgens bouwvergunning van 1880, later Dopchie Frs. & Srs., E. Guisset en tenslotte "Tissage mécanique S.A. des établissements Adolphe Delacroix, Teinturerie, Retorderie", vanaf 1948-1955 ingericht als vredegerecht (tot 1996) en brandweer onder leiding van architect F. Blockx (Wilrijk). Onder meer sloping van de fabrieksschoorsteen, stoomketels en machinekamer in 1949. Sloping van de hoektravee en creëren van een inkom met brede poort en vensters.

Imposant bakstenen complex met twee bouwlagen onder mansardedaken geritmeerd door talrijke dakkapellen. Thans twee tegenover elkaar verspringende vleugels van respectievelijk zeven en negentien traveeën en twee en drie traveeën uitziend op de hoekinsprong met nieuwe toegang voor het vredegerecht. Sterk geritmeerde gevels in decoratieve baksteen op gepikte plint. Begane grond met imitatiebossage onder baksteenlijst, omlopend boven de ronde gietijzeren verankering. Bovenverdieping geritmeerd door spiegels op de penanten; gevleugelde gietijzeren ankers. Getoogde vensters op arduinen dorpels, op de bovenverdieping op bakstenen panelen. Drie uiterst linkse traveeën aan de Veemarkt in 1948 voorzien van poorten volgens plan van architect A. Massez.

Binnenplaatszijde met witgeschilderde gevels. Binnenin bakstenen troggewelven op I-profielen.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 3762.