Weverij en ververij Tissage de Louise-Marie

Beschrijving

Voormalige weverij en ververij E. Guisset, zogenaamd "Tissage de Louise-Marie", opgericht begin 20ste eeuw aan de Drieborrebeek; in 1967-1968 in gebruik genomen door houtbedrijf van Gebroeders Meunier, inmiddels stopgezet en verhuurd aan verschillende bedrijfjes.

Opvallend fabriekscomplex toegankelijk via markant afgesloten oprit en poort met bakstenen metselwerk in art-decostijl, doch in vervallen staat. Rechts naast fabriekspoort ruime conciërgewoning, voorheen burelen, van twee bouwlagen onder schilddak met driehoekig voorgevelfronton, vermoedelijk van 1926.

Aan de Molenbeek, grote weverij onder 34 sheddaken gebouwd naar ontwerp van architect A. Massez in 1923. Volgens bewaarde bouwplans, constructiemethode met ijzeren kolommen en liggers. Behouden ronde fabrieksschoorsteen. Naar verluidt inwendig totaal aangepast; de oorspronkelijke installatie van de weverij is verdwenen.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1923. 1.1-30.6.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1909-1910.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen