Textielfabriek Weverij Hippolyte Neckebroek

Beschrijving

Voormalige textielfabriek zogenaamd "Weverij Hippolyte Neckebroek", eerste maatschappij opgericht in 1896, werd in 1933 "Tissage Mécanique Delaunois & Hantson". De eerste gebouwen dateren reeds van 1894 maar werden in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw herhaalde malen uitgebreid, onder meer met ververij en magazijn en vergroting van de weverij.

Tegen de spoorweg, voormalig machinehuis van drie traveeën onder plat dak met rondboogvormige vensters en poort, vermoedelijk van 1904, confer aanvraag tot plaatsen van een stoommachine en in 1905 van een stoomketel. Erachter gelegen ronde fabrieksschoorsteen. Vermoedelijk van 1904, confer aanvraag tot plaatsen van een stoommachine en in 1905 van een stoomketel.

Deel van de fabriek, nu in gebruik als autobergplaats in de Nijverheidsstraat, met de typische kenmerken van een industrieel gebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, namelijk met een rij beglaasde sheddaken; binnenin, bewaarde gietijzeren kolommen en dito vakwerkliggers.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Register van inschrijvingen van onderzoeken de commodo et incommmodo, 1903-1924.
  • Stedelijke Musea Ronse, Archief.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen