erfgoedobject

Weverij Hippolyte Neckebroek

bouwkundig element
ID
28553
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28553

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig herenhuis met industriële bedrijfsgebouwen van de voormalige "weverij Hippolyte Neckebroek", later "Tissage Mécanique Delaunois & Hantson". Voortuin afgesloten door ijzeren afsluiting en hek aan arduinen pijlers met neogotische vormgeving. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping onder vernieuwd geknikt zadeldak (leien), naar verluidt naar ontwerp van architect A. Massez en daterend van 1909, afgewerkt in 1912. Voorgevel opgetrokken uit gele baksteen met contrasterende rode banden op arduinen plint met keldergaten. Drielichten met op begane grond arduinen deelzuiltjes en lateien gevat in vensternissen verfraaid met rozetten in geglazuurde ceramiek en sgraffitopanelen met gestileerde plantenmotieven. Vleugeldeur met fraai gesmeed ijzer en beslag en bovenlicht in rondboogvormige omlijsting. Erboven ijzeren balkonhek op neogotisch uitgewerkte arduinen consoles. Blinde zijgevels, evenals achtergevel van rode baksteen met belijnende gele baksteenbanden. Veelhoekige veranda in het verlengde van de eetkamer, heropgebouwd met zelfde volume.

Bewaard interieur in late art-nouveaustijl. Gang met lambriseringen van gebloemde faiencetegels, mozaïekvloer en gemarmerde muren. Behouden trap met houten leuning, verlicht door glasraam in achtergevel. In eetkamer, fraaie schouwmantel met ingewerkte kastjes en rondom lambriseringen met spiegels en prenten.

Aansluitend in de Nijverheidsstraat, achterbouwsel oorspronkelijk met keuken en toilet, twee huisjes (nummer 64) en deel van de voormalige fabriek.

Ertegenover, voormalig wagenhuis, met poorten in rondboogarcade van vier traveeën.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De ijzeren voortuinafsluiting en het toegangshek zijn niet langer bewaard. De arduinen pijlers met neogotische vormgeving zijn wel nog aanwezig.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Weverij Hippolyte Neckebroek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28553 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.