Minderbroedersklooster en parochiekerk Sint-Antonius

Parochiekerk

Parochiekerk opgetrokken in plaats van houten noodkerk van 1935. Moderne zaalkerk naar ontwerp van architect A. Van Laethem van 1936. Eerstesteenlegging op 21 mei 1937 door Monseignieur Coppieters. Niet-georiënteerd. Rode baksteenbouw met breed eenbeukig schip van vijf traveeën onder hoog zadeldak (leien, nok loodrecht op straat) en smaller koor van twee traveeën en vierkant torentje bekleed met leien. Voorpuntgevel met geprofileerd en sterk uitspringend bakstenen rondboogportaal met gedrongen natuurstenen zuiltjes en roosvenster met glasraam en geprofileerde bakstenen omlijsting. Schip geritmeerd door steunberen en drielichten.

Interieur overkluisd met parabolisch gewelf.

Mobilair

Muurschildering tegen koorwand gesigneerd en gedateerd "Gh. Van Nieuwenhuyze 1984". Witte pleisteren heiligenbeelden tegen wandpilasters. Drie marmeren altaren. Zes ingewerkte biechtstoelen. Ingelijste op doek geschilderde kruisweg. Orgel. Gekleurde glasramen met geometrisch patroon en centraal motief met betrekking tot Sint-Antonius.

Klooster en pastorie

Ten zuidoosten aansluitend kloostergebouw, nu kleuterschool, en pastorie van twee bouwlagen met kloosterpanden rondom vierkante kloosterhof. Eveneens naar ontwerp van A. Van Laethem van 1937. Gevelfront met symmetrische opbouw in analoge baksteenstijl met lichte art-deco-inslag en voorzien van geaccentueerde deuromlijstingen.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1935. 1.9-31.12, Doos 1937. 1.2-28.2.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De kerk is bewaard en nog steeds in gebruik als Paterskerk. Het kloostergebouw werd herbestemd en is slechts gedeeltelijk bewaard: enkel de straatvleugel met voormalig klooster en pastorie resteert. De kloostervleugels ten zuidoosten en -westen van het binnenhof, zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw met appartementen.