Villa Vendôme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vendôme

Beschrijving

Thans zogenaamd "Villa Vendôme". Recent gerenoveerde voormalige woning van industrieel P. Vandenhende, volgens bouwplan van 1923 naar ontwerp van architect R. Cordier. Omringende tuin afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen vierkante pijlers en pijlertjes, volgens bouwplan van 1929 naar ontwerp van architect A. Van Kerckhoven (Kortrijk). Uitgebreid met rechtse vleugel in 1946 naar ontwerp van architect L. De Wilde. Art-decovilla op vierkante plattegrond volledig opgetrokken uit witte Franse steen, met twee bouwlagen en mansardedak (leien) met dakvensters. Voorgevel gemarkeerd door een asymmetrisch hoger oplopend risaliet met gebogen erker, balkon en bekronend driehoekig fronton met medaillon en V initiaal tussen pilasters; anno 1923 op topstukken. Drielichten onder versierde lateien met bloemenranken. Rondboogdeur in dito omlijsting onder waterlijst; fraaie glas en ijzeren deur. Aflijnende bloemenfries onder de houten kroonlijst op klosjes. Gebogen erkers in linker zij- en achtergevel.

Recent gerenoveerd interieur: inkom en traphal met witmarmeren vloer en omlijste deuren en lambriseringen (voorheen verguld), houten trap met gesculpteerde trappaal met vrouwenhoofdje. Links bureau, volledig in art-decostijl met houten lambriseringen, ingebouwde kasten en marmeren schouw. Rechts, vernieuwde salons met prachtige parketvloer. Achteraan zogenaamd "Vlaamse kamer" in neorenaissancestijl met behouden gedecapeerde lambriseringen, deur- en deuromlijstingen, houten schouw met spreuk "Vreugde in d'herten - zonneschijn in 't huis" en balklaag.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1923. 1.1.-30.6, Doos 1929. 1.10-31.12, Doos 1946. 1.1-30.4.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen