Stedelijke Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke Begraafplaats

Beschrijving

Stedelijke Begraafplaats. Aangelegd naar ontwerp van architect P.D. Velleman van 1810-1813, vermoedelijk slechts uitgevoerd in 1821, tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgebreid naar de Leuzesesteenweg. IJzeren toegangspoort in de Engelsenlaan, zij-ingang in de Leuzesesteenweg. Centraal gelegen monumentaal ijzeren kruisbeeld op hoge gedecoreerde sokkel. Arduinen grafmonumenten, vele uit de 19de eeuwen begin 20ste eeuw zijn vervallen of bedreigd. Grafmonument in art-nouveaustijl van V. Carpentier - M. Huybrechts naar ontwerp van architect V. Horta, ook ontwerper van de woning zogenaamd "Les Platanes" van Carpentier, Doorniksesteenweg nummer 9, zie aldaar, en van het grafmonument van P. Huybrechts op het Campo Santo in Sint-Amandsberg.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nr. 3556.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. 598.
  • DIERKENS-AUBRY F., Victor Horta, Architect de Monuments civils et funéraires, in Bulletin de la Commission Royale des Monuments et des Sites, XIII, 1986, p. 83, 87.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen