Villa Clairval

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Clairval

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa, Clairval

Beschrijving

Zogenaamd "Clairval". Ruime villa en afzonderlijke garage met omringende tuin, volgens bouwplan in opdracht van textielindustrieel R. Delghust van 1937 naar ontwerp van architect Leon Ide (De Haan), zie vermelding op hekpijler. Bakstenen villa met verwerking van betonnen elementen voorzien van een markant dakvolume met rode pannen en hoge puntgevel. Deur toegankelijk via bordes en portiek met parement van gele en groene faïence. Links ervan erkervormig uitgebouwde rookkamer met betonnen penanten, aansluitend op de eetkamer en een terras. Rechts van de deur, salon en eetkamer. Eveneens gemetste bloembakken voor het huis.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1937. 1.10-31.12.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen