La Posterie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed La Posterie

Beschrijving

Zogenaamd "La Posterie". De posthouderij werd in Ronse opgericht bij besluit van 18 augustus 1784, en werd toen ondergebracht bij de houderij en wisselplaats van de eerste posthouder van Ronse, vermoedelijk gebouwd tussen 1781 en 1784. Oorspronkelijk met bijgebouwen een gesloten constructie vormend rondom een binnenplaats. Na verkoop aan H. Spiers in 1943 onder leiding van architect Charles Hoge grondig verbouwd en ingericht als woning.

Ruime bakstenen constructie op zandstenen plint. Straatgevels van in totaal twaalf traveeën en twee bouwlagen met nieuw schilddak (pannen) met dakkapellen. Getoogde en met arduin omlijste voordeur in de afgekante middenpartij van vier traveeën, afgelijnd door natuurstenen hoekblokken en uitgewerkt met een puntgevel. Deur en puntgevel toegevoegd bij de restauratie van 1943. Aan weerszij van hoofdgebouw lagere aanbouwsels, met onder meer garage.

De voormalige dienstgebouwen die de binnenplaats omsloten werden gesloopt.

Interieur. Volledig heringericht door Charles Hoge. In zaal uitziend op de Engelsenlaan, twee interessante hergebruikte rijk bewerkte moerbalken gedateerd anno 1643.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1942. 1.7-31.12.
  • VAN BUTSELE P., Het Postwezen te Ronse, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XXI, 1972, p. 51-96.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen