erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
2858
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2858

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige dokterswoning, heden alleenstaande, vrij monumentale villa naar ontwerp van bouwmeester V. Broos (Heverlee) van 1936, als verbouwing van een neoclassicistisch herenhuis; gelegen op een lichte verhevenheid met ommuurde voortuin. Het voormalige herenhuis bleef deels bewaard in het rechter deel, maar kreeg bij de verbouwing een nieuwe bestemming, onder meer "pharmacie en onderzoekkamer".

Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen met sterk geknikte gevellijn en verdiepte ingangstravee. Het sterk horizontale karakter, bekomen door rechthoekige vensterregisters, een gevelbreed balkon, water- en puilijsten en de breed overkragende kroonlijst, wordt verbroken door een steile puntvormige bekroning. Gevelsteen in de plint met vermelding van architect en bouwjaar 1937.

Sober interieur uit de bouwperiode met in de huidige eetkamer gerecupereerde lambrisering en neoclassicistische marmeren schouw; de oorspronkelijke stucplafonds van het vroegere herenhuis bleven deels bewaard onder de heden verlaagde plafonds.

  • Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, 1.778.511, Bouwvergunningen Heist, 1937/26.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2858 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.