Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Voormalige dokterswoning, heden alleenstaande, vrij monumentale villa naar ontwerp van bouwmeester V. Broos (Heverlee) van 1936, als verbouwing van een neoclassicistisch herenhuis; gelegen op een lichte verhevenheid met ommuurde voortuin. Het voormalige herenhuis bleef deels bewaard in het rechter deel, maar kreeg bij de verbouwing een nieuwe bestemming, onder meer "pharmacie en onderzoekkamer".

Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen met sterk geknikte gevellijn en verdiepte ingangstravee. Het sterk horizontale karakter, bekomen door rechthoekige vensterregisters, een gevelbreed balkon, water- en puilijsten en de breed overkragende kroonlijst, wordt verbroken door een steile puntvormige bekroning. Gevelsteen in de plint met vermelding van architect en bouwjaar 1937.

Sober interieur uit de bouwperiode met in de huidige eetkamer gerecupereerde lambrisering en neoclassicistische marmeren schouw; de oorspronkelijke stucplafonds van het vroegere herenhuis bleven deels bewaard onder de heden verlaagde plafonds.

• Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, 1.778.511, Bouwvergunningen Heist, 1937/26.