erfgoedobject

Directeurswoning

bouwkundig element
ID: 28584   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28584

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van de familie Valère Portois-Dopchie gebouwd in 1899, oorspronkelijk met aanpalende textielfabriek in de Olifantstraat, opgericht in 1891, thans Cultureel- en Ontspanningscentrum.

Imposante woning met twee bouwlagen en leien schilddaken. Natuurstenen voorgevel (zandsteen en arduin) met asymmetrische opbouw en gebogen vorm, links gemarkeerd door een afgeronde hoektoren onder kegelvormig dak met belvedère en windwijzer. Rechts zijrisaliet met topgevel en hardstenen erker, overhoeks erkertje met ingesnoerd dak op middenpenant. Belijnde onderbouw met rondboogdeur en dito drielicht in rechtertravee, linkertravee en toren met rechthoekig, vlak omlijste vensters, bewaard houtwerk met roeden in bovenlichten; omlopende kordonlijst en gekoppelde rechthoekige vensters met hardstenen pilasters en kroonlijst op de bovenverdieping.

Beschilderde bakstenen zij- en achtergevel met geaccentueerde middenpartij met topgevel, in achtergevel met hoog venster met glas in lood ter verlichting van de traphal.

Interieur. Imposante inkom met witmarmeren vloer, plint en trap, rondboogdeuren en trappenhuis met houten bordestrap en fraai glas-in-loodraam met florale motieven. Rechts salon met behouden stucplafond en fraaie marmeren schouw met hermen. Achterkamer in neo-Vlaamse-renaissancestijl met houten lambriseringen, deuren en schouwboezem met opschrift: "De Arbeid Verheft het Hart". Wandbekleding met beschilderd doek met middeleeuwse jachttaferelen.

  • DECLERCQ G., Etude architecturale et historique de l'habitat renaisien au 19e siècle, Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en Tenement van Inde, XXIX, 1980, p. 134-135.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Directeurswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28584 (Geraadpleegd op 10-07-2020)