erfgoedobject

Domein Sint-Hubert

bouwkundig element
ID: 28587   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28587

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Sint-Hubert
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Domein Sint-Hubert". Villa gebouwd in opdracht van Henri Lagache in 1922-24 naar ontwerp van architect Van Laethem naast de voormalige katoenspinnerij en -ververij van de gebroeders H. en L. Lagache in de Spinstersstraat. In 1977 aangekocht door de huidige eigenaars, gerestaureerd en aangepast tot restaurant en feestzaal. Ruime tuin met vijver van drie hectare met eilandje, gevoed door twee bronnen. Aan de vijver pomphuis voor de waterbevoorrading van de erachter gelegen fabriek en ruim boothuis.

Onderkelderde bakstenen villa in cottagestijl, twee bouwlagen onder leien daken. Naar Noord-Oosten gerichte voorgevel met vooruitspringende zijtravee met puntgevels. Portiek in metalen veranda met gesmeed ijzeren hekwerk en bekronende balkonleuning van Emonts, Brussel (zie inscriptie). Getoogde vensters met arduinen waterlijst. Puntgevels met imitatievakwerk, nu versierd met reliëfpanelen met hert.

Behouden en gerestaureerd interieur in eclectische stijl. Salon in neo-Vlaamse-renaissancestijl met cassettenplafond en gesculpteerde schouw. Fraai bureau met ingewerkte kasten en glasramen.

  • DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 179-182.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Domein Sint-Hubert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28587 (Geraadpleegd op 04-06-2020)