erfgoedobject

Herenwoning en bedrijf

bouwkundig element
ID
28602
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28602

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenwoning en bedrijf
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Imposante herenwoning en bedrijf in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in 1928 voor de industrieel Godisiabois-Pacco naar ontwerp van architect Henri Cuvelier, uitgebreid met een garage in 1933 (zie bouwplannen en plintopschriften). Rijkelijk uitgewerkte voorgevel opgetrokken uit zand- en hardsteen en gemarkeerd door een in- en uitgezwenkte top met siervaasbekroning boven het linker zijrisaliet en een overhoeks, boven de kroonlijst uitstijgend torentje met uivormige bekroning met windwijzer en jaartal 1928. Brede korfboogpoort en benedenvensters in kwartholle omlijsting, onderaan voorzien van een gesculpteerd monsterfiguurtje; smeedijzeren poort gesigneerd: "Ferronnerie d'art/ Oscar Dumont/ Manage". Borstwering van erkers en hoofdgestel met typische neo-Lodewijk XVI-motieven.

Links aangebouwde garage en woning (nummer 55) met drie traveeën en één bouwlagen met balusterleuning met siervazen onder pseudo-mansardedak met zinken oculi en dakvenster met bekronend driehoekig fronton. gelijkaardige korfboogpoort en vensters.

  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1928. 1.4-30.4, Doos 1933. 1.6-30.6.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenwoning en bedrijf [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28602 (Geraadpleegd op )