erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
28610
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28610

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis met oude kern, in de eerste helft van de 20ste eeuw bewoond en deels aangepast door stadsarchitect Albert Massez. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Behouden bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige omlijste bovenvensters met oren en sluitsteen op doorgetrokken cordons; in 1987 als winkelramen verbouwde benedenvensters in brede arduinen omlijsting. Rechts, behouden rechthoekige poort met eiken paneeldeur in neo-Lodewijk XVI-stijl in vlakke arduinen omlijsting. Diepe achterbouw met gecementeerde puntgevel, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Interieur. Behouden gang met mozaïekvloer, bovenlicht en tuindeuren met fraai glas in lood met florale motieven en vogels. Vroegere wandtegeltableaus met landschappen, uitgebroken na de inventarisatie.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het geheel van minstens vier wandtegeltableaus die het interieur van de woning sierden, werd vervaardigd door het Maison Helman uit Brussel-Sint-Agatha-Berchem en is te kaderen in het oriëntalisme, vanaf eind 19de en begin 20ste eeuw een zeer populaire stijl. De panelen geven landschappen weer, deels met Japanse figuren in traditionele klederdracht. Ze zijn in heldere pastelkleuren geschilderd, en zijn gevat in strakke, geometrische lijsten in een combinatie van rode, zwarte en goudkleurige glazuur, die zo de illusie wekken van een houten kader in Japanse stijl. Panelen in deze stijl zijn zeldzaam binnen de productie van Helman. Ze werden rond 2008 verwijderd.

Auteurs: Baeck, Mario
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28610 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.