Slagerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Slagerij

Beschrijving

Voormalige slagerij zogenaamd "Maison F. Creemers, Boucherie Charcuterie Moderne - Spécialité de Jambon du Pays", zie op glas geschilderd opschrift en medaillon in het middelste bovenvenster, thans met ervoor geplaatst paneel met opschrift: "Xaline, Vishandel, Poissonnerie". Rijhuis met oudere kern, in 1912 voorzien van nieuwe voorgevel en achterbouwen. Behouden, thans blauwgeschilderde bepleisterde bovenverdieping met rondboogvensters onder booglijst op imposten en sluitstenen verbonden door vergulde guirlandes. Medaillons in de zwikken. Doorlopend cordon op panelen met bladguirlandes; nieuwe ramen. Storend verbouwde winkelpui.

Interieur. Gang achteraan met links wand en doorgang naar trap volledig bekleed met kleurrijke tegeltableaus met verschillende gebouwen, landschappen en bloemenranken, gesigneerd "Helman, Berchem-Ste Agathe".

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1910-1914.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen