Textielfabriek Tissage C. en P. Dupont

Beschrijving

Voormalige textielfabriek "Tissage C. en P. Dupont", opgericht in 1869 door Pierre Dupont als wolspinnerij, later weverij, ververij en twijnderij, sinds 1875 voortgezet door zijn zoons onder de naam "Dupont Frères", in 1910 overgenomen door hun respectievelijke zoons Charles en Pierre en verbouwen van de voorgevel in 1912. Spinnerij stopgezet. In 1928 verkocht aan L' Union Cotonnière met uitbreiding van de weverij (confer bouwplan). Latere uitbreidingen in 1938 en 1939 onder leiding van "S.A. Union Cotonnière Tissage C. en P. Dupont". In 1964 aangekocht door het nabij gelegen Sing-Antoniuscollege en deels ingericht als sportzaal en zwembad. Opnieuw verkocht en sinds 1994 gerenoveerd als sportcomplex zogenaamd "The Loft" door architect W. Vandenabeele en D. Magé.

In de knik van de straat, bakstenen complex met achterin gelegen nog eind 19de-eeuws weverijgebouw en in 1982 ingekorte geringde schoorsteen op hoge vierkante sokkel. Aan de straat, uitbreiding van de weverij met tien traveeën en twee bouwlagen, oorspronkelijk onder sheddaken (thans verhoogd plat dak) en haaks ingeplante machinekamer links van schoorsteen achter blinde muur en poort, volgens bouwplan van 1928 naar ontwerp van architect R. Smeesters. Sterk geritmeerde straatgevels met pilasters en blindnissen op arduinen plint. Muur doorbroken door vroegere poort tussen vierkante pijlers met arduinen bekroning.

Voormalige machinekamer en ketelhuis met twee en één bouwlaag en één en twee traveeën onder plat dak, opgetrokken uit rode baksteen verrijkt met gele baksteen voor speklagen en venster-en deuromlijstingen; begrenzende pilasters. Blinde straatgevel van twee traveeën met rondboognissen en zelfde kleurrijk baksteengebruik. Interieur opgedeeld met houten vloer; overwelving met bakstenen troggewelven en ijzeren I-balken.

• Rijksarchief Ronse, Bedrijfsarchieven, Dupont.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. I 1075.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1910-1914.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1922. 1.7-31.12, Doos 1928. 1.7-30.9, Doos 1938. 1.4-31.5.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen