Fonderies de Renaix Arthur Lecomte

Beschrijving

Voormalige "Fonderies de Renaix Arthur Lecomte", later mechanische weverij Wittamer, thans Joma-parts. Oprichting van een gieterij door E. Lecomte in 1875 aan het stationsplein. In 1922 aankoop van de vroegere "hoeve Pessemier" bij de zogenaamde "Pessemierbrug" door A. Lecomte en bouw van bedrijfs- en bureelgebouw, thans woning, respectievelijk in 1924-28 en 1927 naar ontwerp van architect A. Massez, deels aangepast. Specialiteit van kolommen, topstukken en armaturen. Verkoop van de gieterij (verhuisd naar Saint-Sauveur, thans naar Andennes) en inrichting van de gebouwen als weverij in 1953.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1924. 1.7-31.12, Doos 1928. 1.1-31.3, 1.7-30.9.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen