Stadhuis van Ronse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis van Ronse

Beschrijving

Huidig stadhuis gebouwd in 1949-1953 op de plaats van het oude schepenhuis en twee vroegere herbergen, "A la Concorde" links en "café Roma" rechts in de noordwesthoek van de Markt. Uit een eerste ideeënwedstrijd voor het bouwen van een nieuw stadhuis in 1942 werd geen enkel voorontwerp weerhouden. De jury stelde een nieuwe wedstrijd voor met een gedetailleerd programma en vaste locatie. In 1950 werden de plannen van architect F. Blockx (Wilrijk), duidelijk geïnspireerd op het oude gebouw, goedgekeurd. Aannemer was G. Vancoppenolle-Spileers.

Over de geschiedenis van oude schepenhuis is weinig gekend. Ronse kreeg een eerste stadskeure in 1240 van Geraard van Wattripont, plaatselijke heer en vertegenwoordiger van de abdij van Kornelimünster. Het in 1949 gesloopte gebouw was confer oude documenten een 17de-eeuwse traditionele bouw van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels met bekronend dakruitertje en een in 1808-1810 toegevoegd portaal met vier Toscaanse zuilen en bekronend ijzeren balkon en drie rondbogige toegangsdeuren.

Huidig complex met duidelijk representatief gedeelte aan de Markt en dwarsbouw met administratieve functie achteraan.

Sterk symmetrisch voorbouw van negen traveeën en twee en twee en een halve bouwlaag met markante middentravee met duidelijke reminiscenties aan de oude bouw. Arduinen parement. Zijrisalieten van twee traveeën met plat dak en attiek. Iets hogere middenbouw onder leien schilddak met houten dakruiter en ronde belvedère, koepel en naaldspits met verguld stadswapen, uurwerk boven de kroonlijst. Op het empireportaal geïnspireerde middentravee met zuilen en bekronend ijzeren balkon; rondbogige toegangsdeuren met mooie ijzeren hekken. Rechthoekige kruiskozijnen en deurvensters met kleine roedeverdeling; deurrisalieten tussen pilasters.

Interieur. Centrale erehal en -trap met dubbel bordes, kleurrijke marmeren vloeren met geometrisch patroon, casettenplafond en bovenlicht. Bovenverdieping met vooraan gevelbrede trouwzaal in klassieke stijl. Belangrijke collectie schilder- en beeldhouwwerken voornamelijk van lokale kunstenaars.

Aansluitende administratieve vleugel van gele baksteen met drie bouwlagen en plat dak. Functioneel ingerichte binnenruimte met op de benedenverdieping een grote, oorspronkelijk open lokettenzaal en de kabinetten van burgemeester en schepenen en gemeenteraadzaal op de bovenverdieping.

• Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, G. 7 a-f.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVII, Gent, 1982, p. 767-772.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen