Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Imposant neoclassicistisch gebouw volgens bouwvergunning aangepast in 1872 door textielfabrikant A. Vandenbroucke onder meer met ververij achteraan in tuin. Volgens bouwaanvraag in 1914 verbouwd tot twee woningen met aangepaste voorgevel en achteraan uitgebreid met veranda's naar ontwerp van de architecten O. en A. Van de Voorde (Gent). Ensemble van zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met oeils-de-boeuf en dakvensters. Gecementeerde voorgevel op arduinen plint, schijnvoegen en verdiepte pilasters op de begane grond. Pilastergevel met rechthoekig omlijste bovenvensters (nieuwe ramen) met versierde borstwering en uitgewerkt balkon op voluutconsoles boven de omlijste deur van nummer 34; bewaard houtwerk met guirlandes. Vlak omlijste poort met idem houtwerk bij nummer 33.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 3762.
  • Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer I 768.