erfgoedobject

Winkel en appartementen

bouwkundig element
ID
28646
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28646

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkel en appartementen, volgens plintopschrift en bouwplan gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect A. Van Laethem. Gebouw in Nieuwe Zakelijkheid met vier bouwlagen en plat dak. Opgetrokken uit donkere baksteen met gecementeerde gevelvlakken en erkers; hoger oplopende hoekpilasters. Kenmerkende afgeronde balkons met buisleuningen rechts. Begane grond met winkelraam en dubbele deur, respectievelijk voor winkel en appartementen.

In achterbouw, reeds vroeger opgetrokken gebouw met vier bouwlagen onder mansardedak (nok loodrecht op de straat).

  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1939. 1.1-28.2.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het pand werd gerenoveerd: ook de gevelvlakken in zichtbare, donkere baksteen kregen daarbij een bepleistering, waardoor het contrast in kleurgebruik afzwakte, maar de volumewerking en het plastische karakter van de gevel bleef bewaard. De buisleuningen van de balkons werden vervangen door nieuwe balustrades.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Winkel en appartementen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28646 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.