erfgoedobject

IJzerwinkel Boddin

bouwkundig element
ID
28675
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28675

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed IJzerwinkel Boddin
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige "IJzerwinkel Boddin", thans "Brasserie-Galerij" zogenaamd "La Belle Epoque". Eerste ijzerwinkel opgericht in 1820 in het begin van de Hoogstraat door Joseph Bodeyn. Na aankoop van verschillende huizen en grond in 1848 en 1864 bouw van huidige winkel-woning door Th. Bodeyn in 1865. Volgens bouwplan van 1921 toevoegen van een deur in plaats van venster in derde travee naar ontwerp van architect A. Massez. Vermoedelijk tegelijkertijd herinrichting van de achterliggende traphal en wintertuin. In 1979 verhuisd naar de Fostierlaan.

Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel op arduinen plint, zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen). Horizontaliserende cordons en schijnvoegen op de begane grond. Risaliet van vierde tot zesde travee met spiegelboogvensters en centrale deur van vroegere winkel, thans koffiehuis. Overigens getoogde muuropeningen, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met sluitsteen. Spiegels op de bovenste borstwering en in het hoofdgestel. Koetspoort rechts en toegevoegde deur in derde travee.

Interieur. Koffiehuis in imitatie-art-nouveaustijl met muurschilderingen met florale motieven. Behouden trappenhuis met verschillende deuren en raam in glas-in-lood en achterliggende voormalige wintertuin met mozaïek- en granitovloer en ijzeren consoles (nieuw beglaasd dak).

  • Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nummer 686.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1920-1921.
  • FOUQUART S., Een ijzerwinkel te Ronse in 1820, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XL, 1991, p. 125-127.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: IJzerwinkel Boddin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28675 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.