Mechanische Weverij-Ververij-Spinnerij

Beschrijving

"Mechanische weverij-ververij-spinnerij en apprêts Cyr Cambier". Oorspronkelijke weverij-ververij opgericht door Joseph Dopchie in 1898, in 1905 verkocht aan Cyr Cambier, sinds 1989 Bekaert Textiles met behouden ververij en weverij. Herhaaldelijke uitbreidingen volgens bouwaanvragen in 1909: grote zaal naar de straat, grote zaal naar de beek toe, schrijnwerkersatelier en smidse, en 1912: weverij met magazijn en bureau.

Oudste gebouwen in achterbouw palend aan de Molenbeek, volgens bouwplan van de ir. architecten Druesnes en Lamblin (Tourcoing), van 1898. Bakstenen weverijgebouw van één bouwlaag en twaalf traveeën geritmeerd door pilasters, onder de daklijst verbonden door muizentandfries; afdekkende sheddaken met vakwerkliggers geschraagd door gietijzeren zuilen. Zelfde structuur en indrukwekkende sheddaken in latere uitbreidingen. Behouden machinekamer en ketelhuis onder verspringende platte daken, voorheen met waterreservoir; stoomketels en schoorsteen verdwenen. Vernieuwde en verhoogde voorgevel volgens bouwplan van 1946.

• Rijksarchief Ronse, Bedrijfsarchieven, Dopchie J. Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1909-1910, 1910-1914.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1946. 1.8-31.8.
  • HEYSE M. - GADEYNE G., Textiel te Ronse 1800-1940, Een menselijk mirakel, Ronse, 1984, p. 60.