Mechanische Weverij E. Van Obost-De Cordier

Gemeente Ronse
Locatie Jan van Nassaustraat 59-61, Ronse (Oost-Vlaanderen)

• Adrescontrole Ronse (adrescontroles: 02-04-2008 - 02-04-2008).
  • Inventarisatie Ronse (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Mechanische Weverij E. Van Obost-De Cordier

Beschrijving

Voormalige "Mechanische weverij E. Van Obost-De Cordier", opgericht circa 1900, sinds 1923 op huidige locatie. Straatvleugel van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met aangepaste dakvensters, volgens bouwplan van 1923 naar ontwerp van architect Richard Cordier. Opgetrokken uit baksteen op grijze plint. Geritmeerd door bakstenen pilasters, onder de kroonlijst verbonden door baksteenfriezen. Grote vierkante vensters; metalen ramen met kleine roedeverdeling. Witgeschilderde spiegels op de borstwering. Rechtse travee met drie lagere bouwlagen en gekoppelde rechthoekige vensters. Poort in tweede travee.

Achterliggende weverijgebouwen respectievelijk van 1929 en 194 naar ontwerp van architect Albert Massez met kenmerkende sheddaken ondersteund door vakwerkliggers.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nr. I 619.
  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1923. 1.7-31.12, Doos 1929. 1.1-31.3, Doos 1946. 1.8-31.8.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen