erfgoedobject

Weverij Carlier Frères

bouwkundig element
ID
28701
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28701

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij Carlier Frères
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij Carlier Frères
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige weverij "Carlier Frères" en twee woonhuizen gelegen in achterbouw, deels op de oude funderingen van het Kasteel van Ronse, toegankelijk via poort in nummer 63. In 1926 oprichting door de gebroeders Carlier van een atelier in de voormalige, door Ch. Snoeck gebouwde feestzaal (gesloopt in 1964) opgetrokken boven een rij arbeidershuisjes op de funderingen van het vroegere Kasteel van Ronse. Volgens bouwplannen van 1929, nieuwe weverij, burelen en atelier gebouwd in L-vorm achter de oude gebouwen naar ontwerp van architect A. Massez.

Bakstenen weverijgebouw (parallel aan de straat) van acht traveeën onder sheddaken, geritmeerd door bakstenen pilasters, verbonden door een muizentand. Drie rechtse traveeën met poorten en deur en venster met glas-in-loodraampjes in art-decostijl.

Haakse vleugel van nieuw pettenatelier van zes traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat), eveneens van 1929 en geritmeerd door pilasters en vensternissen.

Nummers 65 en 67. Herhaaldelijk aangepaste woningen gebouwd op de funderingen en kelders van het gesloopte Kasteel van Ronse met voornamelijk in nummer 67 nog goed bewaarde gewelfde kelder met bakstenen tongewelf op 1 m dikke muren; rode tegelvloer met onder meer gerecupereerde geglazuurde tegels.

  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1929. 1.7-30.9, Doos 1929. 1.4-30.6.
  • STOCKMAN G., mondelinge gegevens.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Weverij Carlier Frères [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28701 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.