erfgoedobject

Villa Snoeck

bouwkundig element
ID
28703
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28703

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Snoeck
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Snoeck
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin in omhaagde tuin, oude villa gebouwd op de funderingen en souterrain van het poortgebouw van het in 1823 gesloopte Kasteel van Ronse. Gebouwd in de jaren 1850 door notaris Charles Alexander Snoeck voor zijn zoon, de bekende musicoloog César Snoeck die hem in 1862 opvolgde als notaris en hier zijn oude instrumentencollectie onderbracht. Huidig voorkomen volgens kadastergegevens van de jaren 1870. Sinds 1948 in het bezit van de familie Vandenbossche.

Breukstenen muurtje en fraai ijzeren toegangshek tussen gietijzeren zuilen axiaal op de Kasteelstraat.

Oorspronkelijk woonhuis van drie en één verspringende travee met twee hoge bouwlagen boven het behouden 17de-eeuws souterrain onder mansardedak (leien) met dakkapellen. Hoge plint van zandsteen afgelijnd door een halfronde lijst. Bovenbouw opgetrokken uit baksteen met verwerking van conglomeraat van ijzerzandsteen in de panelen van de benedenverdieping en borstwering; bakstenen spiegels op de bovenverdieping en het hoofdgestel. Getoogde vensters in geprofileerde natuurstenen omlijsting met oren op doorgetrokken cordon. Centrale trap van acht treden en balusterleuningen. Oorspronkelijke deurvensters op de verhoogde begane grond verbouwd tot vensters door architect J. Vandenbossche. Omlopend hoofdgestel met kroonlijst op klosjes. Rechts aanleunend verbouwd lager gedeelte en appartementen in plaats van vroegere vleugel met voortrapgevel, door Snoeck gebouwd op plaats van rechtse hoektoren.

Interieur. Centrale traphal met houten bordestrap met getorseerde trappaal en spijlen; salons met rijkelijke stucplafonds met putti. Bewaard 17de-eeuws souterrain met witgekalkte bakstenen tongewelven met 1 m dikke muren; deuropeningen met sponning in zandsteen.

Achterliggende beboomde tuin op plaats van de vroegere binnenplaats van het kasteel, aan drie zijden nog begrensd door oude muren of funderingen.

  • CAMBIER A., Het Kasteel van Ronse, in Aksent, V, 2, 1978.
  • DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Stenen Mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 95-98.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Snoeck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28703 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.