erfgoedobject

IJsmolen

bouwkundig element
ID
28730
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28730

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen IJsmolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige watermolen, zogenaamd "IJsmolen" en "IJsere molen", gelegen op het kruispunt met IJsmolenstraat en Ruddersveld aan de voet van de Muziekberg, aan het begin van de Molenbeek, die gevoed wordt door drie bronnen. Vermeld in 1459 in de regesten van Sint-Hermes en in kaart gebracht in het landboek van 1684. De molen werd in 1931 afgebroken. Heden semigesloten hoeve met verharde binnenplaats en ijzeren inrijhek.

Ten noorden, onderkelderd woonhuis met twee bouwlagen met naar verluidt in 1934 vernieuwde gevel in kleurrijke simili-bekleding onder vernieuwd zadeldak (pannen). Rechthoekige deur + trap en vensters.

Ten oosten, voormalig molenhuis, nu stallen; gecementeerde gevel van zeven traveeën onder zadeldak (pannen) met op de rechter zijpuntgevel, palend aan het vroegere waterwiel, de jaarankers 1762 en 1831.

Ten westen, aan de straatkant gelegen en gesloten bedrijfsgebouw met gewitte gevel onder pannendak. Op zuidelijke zijpuntgevel twee fraaie muurankers.

Ten zuiden, schuin ingeplante deels open schuur van betonplaten afgedekt met golfplaten.

Ten noorden van het woonhuis, alleenstaand bakhuis van het tweeledige type onder zadeldakjes (pannen), vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

  • EMMANUEL-M. (BR.) - MORA N., Eigen Schoon, De watermolens van Ronse en wat er mee in verband staat, s.l., s.d., p. 54-57.
  • GADEYNE G., Inventaris van archieven van kerkfabrieken (Oude Regiem), Deel II, Kapittelkerk en parochiekerken van Ronse, Brussel, 1977, p. 270.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: IJsmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28730 (Geraadpleegd op )