Drie stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie stadswoningen

Beschrijving

Ensemble van drie woningen met centraal diephuis met topgevel opgetrokken uit donkere baksteen, twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, volgens bouwvergunning van 1887 in opdracht van L. Portois-Lejour. Arduinen plint en dorpels. Getoogde vensters (bewaard houtwerk) en deuren; spiegels op de borstwering. Centrale puntgevel met twee rondbogige vensters en oculus onder overstekend dakschild op consoles.

In 1924 werd volgens bouwplan hiernaast (thans nummer 84) een mechanische weverij gebouwd.

• Rijksarchief Ronse, Hedendaags Gemeentelijk Archief Ronse, nr. 3762. Stadhuis Ronse, Archief H-RO, Bouwaanvragen, Doos 1924. 1.1-30.6.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen