erfgoedobject

Korenwatermolen Kapelmolen

bouwkundig element
ID
28755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28755
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige korenwatermolen zogenaamd "Kapelmolen", vermeld in 1431 bij de goederen van de kapelanie van Onze-Lieve-Vrouw ter Kapellen, afhangend van het kapittel van Ronse, verkoop van de kapelmolen in 1746-52 en verdwenen in 1931-32. Gelegen aan de Molenbeek, en voorheen met spaarvijver aan de overkant van de straat. Thans bestaat nog enkel een voorheen bijhorende schuur van vier traveeën onder zadeldak (pannen) met gedichte getoogde poort in tweede travee.

  • GADEYNE G., Inventarissen van archieven van kerkfabrieken (Oud Regiem), Deel II, Kapittelkerk en parochiekerken van Ronse, Brussel, 1979, p. 89.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Korenwatermolen Kapelmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28755 (Geraadpleegd op )