erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID: 28756   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28756

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige kleine hoeve met woonhuis en bedrijfsgebouwen in L-vormige aanleg en naar verluidt tot circa 1940 gedekt met stro. Volgens het kaartboek van 1684 gelegen in de onmiddelijke nabijheid of op de plaats van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw.

Ten noorden, woonhuis onder overstekend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk heropgebouwd in de loop van de 19de eeuw. Bakstenen voorgevel met licht getoogde vensters en deur. Verankerde (één houten anker) en gewitte achtergevel voorzien van aangebouwde keuken. Linker zijgevel met vlechtingen. Links en rechts van woonhuis respectievelijk kippenhok en koeienstal.

Binnenin. Huiskamer met bewaarde balklaag en geprofileerde moerbalk. Ten oosten, dwarsschuur met inbegrip van varkensstal, onder afgewolfd zadeldak (golfplaten, nok parallel aan de straat). Gewitte straatgevel versterkt door twee steunberen en voorzien van getoogde deur en poort. In zijgeveltop drie uilegaten.

IJzeren steekpomp tegen bakstenen muurtje tegenover de voordeur. Bloemenperk in plaats van vroegere mestvaalt.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28756 (Geraadpleegd op 04-07-2020)