erfgoedobject

Eclectisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
28765
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28765

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping onder zadeldak (pannen), eind 19de-eeuws woonhuis van Victor Hantson, eigenaar van de nu gesloopte erachter en ernaast gelegen weverij en ververij, begonnen in 1865 door Ch. Vandendooren. Hoge trapgevel in eclectische stijl, vermoedelijk door de weduwe en erfgenamen in 1911 heropgebouwd. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor ornamenten, kruiskozijnen en omlijstingen der muuropeningen. Voor de herstelling van 1980 gecementeerd. Enkelhuisopstand. Arduinen plint met keldervensters. Bovenvensters met kruiskozijnen. Penanten van bovenverdieping versierd met overhoekse lisenen. Oculi in overstekende geveltop gedicht met ijzeren reliëfs met leeuwenkoppen. Sierankers. Winkelpui en links rondboogdeur en bovenlicht in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Twee ijzeren voetschrapers ingewerkt in de plint aan weerszij van de deur. Achtertrapgevel.

  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1910-1914.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28765 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.