erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 28765   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28765

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen met kelderverdieping onder zadeldak (pannen), eind 19de-eeuws woonhuis van Victor Hantson, eigenaar van de nu gesloopte erachter en ernaast gelegen weverij en ververij, begonnen in 1865 door Ch. Vandendooren. Hoge trapgevel in eclectische stijl, vermoedelijk door de weduwe en erfgenamen in 1911 heropgebouwd. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor ornamenten, kruiskozijnen en omlijstingen der muuropeningen. Voor de herstelling van 1980 gecementeerd. Enkelhuisopstand. Arduinen plint met keldervensters. Bovenvensters met kruiskozijnen. Penanten van bovenverdieping versierd met overhoekse lisenen. Oculi in overstekende geveltop gedicht met ijzeren reliëfs met leeuwenkoppen. Sierankers. Winkelpui en links rondboogdeur en bovenlicht in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Twee ijzeren voetenschrapers ingewerkt in de plint aan weerszij van de deur. Achtertrapgevel.

  • Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Inningsregister van de bouwbelasting, 1910-1914.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28765 (Geraadpleegd op 06-07-2020)