erfgoedobject

Villa Madonna met tuin

bouwkundig element
ID
28775
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28775

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Madonna met tuin
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Villa Madonna met tuin
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Madonna
  Deze vaststelling was geldig van tot

 • is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Hotondberg - Bois Joly tot Kuithol
  Deze aanduiding was geldig van tot

Beschrijving

Villa Madonna is gelegen in een beboomde tuin van circa 1 hectare op de helling van de Kruisberg, toegankelijk via twee ijzeren hekjes. Onderkelderd gebouw met art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van vrederechter E. Matthijs, volgens bewaard bouwplan naar ontwerp van architect M. De Noyette van circa 1906, in plaats van een oudere buitenplaats.

Historiek

De Villa Madonna in Ronse, volgens de vroegere eigenaar, zoon van de bouwheer, zogenaamd naar Onze-Lieve-Vrouw van Averbode, is gebouwd circa 1906 in opdracht van vrederechter Edmond Matthijs, op de plaats van een vroeger paviljoen. Het ontwerp van de buitenplaats werd volgens het bewaarde bouwplan toevertrouwd aan architect Modeste De Noyette. In deze periode in het begin van de eeuw werden in de landelijke delen van de stad in de groene omgeving van de zogenaamde Vlaamse Ardennen de eerste villa's en (fabrikanten)buitenplaatsen gebouwd. Architect M. De Noyette bouwde voordien in het centrum van Ronse de nieuwe parochiekerk van Sint-Martinus en het kasteeltje van burgemeester De Malander in dezelfde Kruisstraat. In functie van de inplanting van de villa op de Kruisberg maakte architect De Noyette gebruik van specifieke bouwelementen, zoals balkons, loggia's en belvedère, die een fraai uitzicht bieden op de tuin, de groene omgeving en het stadscentrum.

Beschrijving

De onderkelderde villa met twee bouwlagen en geknikt zadeldak met leien werd opgetrokken in een landelijke stijl met eclectische inslag en enkele art-nouveaukenmerken. De villa vertoont de klassieke gevelopbouw van een dubbelhuis met hoektoren, het gebruik van bak- en natuursteen en de geveldetaillering verwijzen naar de neogotiek, namelijk de natuurstenen onderbouw, de gebogen venstervormen met waterlijsten, waterspuwers, kapitelen en sierankers. Het parement van overwegend witte baksteen met contrasterende rode baksteen voor de horizontaal markerende banden en de booglijsten rond de vensters, verlenen de gevels een kleurrijk en decoratief karakter. Twee verschillende rijen ijzeren muurankers met krullen markeren de traveeën. De asymmetrische opstand wordt benadrukt door een torenachtig oplopende hoektravee aan de straatkant, versierd met het gevelbeeld van de "Madonna" en bekroond door een koepeldak en belvedèrebekroning met windwijzer. De verdiepte en omlijste rondboogvensters en deuren, voorzien van een natuurstenen waterlijstje, bewaren het oorspronkelijke schrijnwerk en bronzen beslag. De eigenlijke voorgevel is naar het zuiden en het stadscentrum gericht en is voorzien van een inkom op een overdekt balkon met ijzeren leuningen, die de vormgeving van het exterieur een extra decoratief accent verleent. Het ijzerwerk van het balkon verraadt een sterke art-nouveau-invloed. Een klassiek hoofdgestel lijnt de lijstgevels af. De zijtopgevels zijn kunstig afgewerkt met gesculpteerd houtwerk en windveren.

Interieur

De volledig onderkelderde begane grond bevat dienstkamers en een keuken voorzien van betegelde wanden, cementtegelvloeren en troggewelven; aan de westzijde uitziend op een terras met fraaie ijzeren leuningen.

De begane grond bestaat uit een centraal gedeelte met hal en er rond de verschillende kamers. De hal is verfraaid met een decoratieve keramiekvloer, lambriseringen en verdures als wandbekleding en een met bloemen beschilderd plafond. Zitbanken aan weerszij van de zwarte marmeren schouw met koperen deurtjes vormen een typische cosy-corner.

Links van de hal bevindt zich het salon met parketvloer, marmeren schouw, groen gestoffeerde muren en een met druiven beschilderd plafond. Een houten erker ziet uit op de tuin. In een stenen erker aan de voorgevel was het bureau ondergebracht. Rechts van de hal bevinden zich de sober ingerichte eetkamer en het trappenhuis met een bordestrap gekenmerkt door een merkwaardige houten trapleuning.

Tuin

Villa Madonna is gelegen in een beboomde hellende tuin van circa 1 hectare, toegankelijk via twee ijzeren hekjes, op de zuidelijke helling van de Kruisberg, vlakbij de stadsgrens met Kluisbergen (Zulzeke). In de tuin bevinden zich voorts nog een hondenhok, een bakoven, een vroegere oranjerie en een rond vijvertje. De tuin is aan de Kruisstraat afgesloten door een hulsthaag en een zwart geschilderd ijzeren voetgangershekje.

 • DESMIJTERE G., DE SMET A., MARTENS L. & LAMON L. 1989: Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 147-150.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002109, Villa Madonna
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Madonna met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28775 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.