Zogenaamd "Kasteel De Malander", later "Kasteel de l'Arbre de Malander", gebouwd in opdracht van Ephrem De Malander, notaris, industrieel en burgemeester van Ronse, in 1896-1900 op de plaats van het jachtpaviljoen van E. Fostier de Landenbourg, gebouwd in 1842. Ontwerp toegeschreven aan architect Modeste De Noyette. Het kasteel wordt na jarenlange leegstand en verwaarlozing nu gerenoveerd.
Op de Kruisberg gelegen kasteel omgeven door beboomde tuin; toegangshekken verdwenen. Groots landhuis in eclectische stijl met sterk neoclassicistische-inslag, namelijk aanknopend bij de Italiaanse renaissance en het classicisme. Gecementeerde en witgeschilderde volumes van twee bouwlagen met kelderverdieping op onregelmatig en complex grondplan, afgedekt met leien daken en dominerende opengewerkte lantaarn met belvedère. Classicistische kenmerken in de colonnade en duidelijk afgelijnde vensterregisters met rechthoekige benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters, waaronder tweelichten. Bordes ter breedte van een terras voorzien van een balustrade, en twee trappen naar de lager gelegen tuin. Inkomdeur eertijds geflankeerd door draken. Op de noordoosthoek, loggia met rondboogvormig drielicht in beide gevels. Aan westzijde, huiskapel in neoromaanse stijl met rondboogvormige drielichten en lisenen verbonden door boogfries.
Voorheen indrukwekkend interieur in neoclassicistische en neo-Vlaamse-renaissancestijl. Enkel de stoffering van de kapel met mozaïek aangebracht door Venetiaanse vaklui op muren en koepelgewelf bleef grotendeels bewaard.
DESMIJTERE G. - DE SMET A. - MARTENS L. - LAMON L., Stenen mysteries in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 1989, p. 15-18.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Het toegangshekken, vermeld in de tekst als verdwenen, is nog aanwezig.
Google Maps, Streetview, Kruisstraat 370, Ronse [online] (geraadpleegd op 16 januari 2021).