Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Alleenstaande, monumentale villa met ommuurd voortuintje, gebouwd in de periode 1936-1937, naar ontwerp van V. Broos, architect uit Heverlee, zie bouwaanvraag van 1936.

Volgens de eigenaar was het oorspronkelijk de bedoeling een dubbele villa in spiegelbeeld te bouwen; slechts één villa werd gerealiseerd. Twee + drie bouwlagen, volledig onderkelderd, onder plat dak, opgetrokken uit gele baksteen. Typisch voorkomen van verspringende volumes, erkers en balkons. Het meest opvallend is evenwel de afgeronde, deels uitgespaarde hoekpartij met fraai glas in lood, ontwerper niet gekend. Rechthoekige vensters en rondboogdeur. De oorspronkelijk klassieke indeling werd licht gewijzigd.

• Gemeente-archief Heist-op-den-Berg, 1.778.511, Bouwvergunningen Heist, 1936/52.