Modernistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex

Beschrijving

Imposant afgerond hoekcomplex gesigneerd: "Ant. De Gavre, Architecte, Renaix" gebouwd in opdracht van L. Crucke-Cambier, vermoedelijk van 1940 doch niet uitgevoerd volgens bouwplan. Aansluitende blinde muur volgens bouwplan van 1941. Platte gele baksteen op arduinen plint, twee en drie bouwlagen onder verspringende en asymmetrische pannen zadeldaken. Contrast tussen de sterk horizontaliserende vensterregisters, erkers en omlopende balkons en de verticaliserende hoekpilasters en hoge puntgevels en daken. Opvallend inkomportaal bezet met zwarte faïencetegels, glas en gesmeed ijzeren deur met verguld hert en Dianafiguur, vermoedelijk van L. Van Boeckel; omlijste oculus eveneens met fraai smeedwerk. Deur met geometrisch smeedwerk aan de Engelsenlaan, gerealiseerd door L. Van Boeckel. Fraai glas-in-loodraampje ter verlichting van het centraal trappenhuis met vide.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1940. 1.1-31.12.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen