erfgoedobject

Café Au Repos de la Montagne en A la bruyère

bouwkundig element
ID
28830
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28830

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig café zogenaamd "Au repos de la montagne" en "A La Bruyère", uitgebaat tot circa 1940. Gerenoveerd in 1955. Witgeschilderde verankerde gevel met vernieuwde rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken. Sieranker in de rechter geveltop.

Voorheen stond links naast het huis de zogenaamde "Kapel ter Heyden" of "kapel van Heilige Drievuldigheid op de Hoge Heide", gebouwd in 1662 onder impuls van pastoor Christophorus de le Tenre op grond geschonken door barones Ernestine de Ligne en Jean François de Nassau, en onder het Franse bewind verbeurd, verkocht en in 1819 gesloopt. Een gedeelte van de bakstenen zij- en koorgevel is bewaard in de scheidingsmuur met het aanpalende huis.

In de tuin voormalig bakhuis en gemetselde ronde waterput met putgalg onder pannen zadeldakje.

  • DELGHUST O., Renaix à travers les âges, Bruxelles, 1975, p. 156.
  • KERKHOVE H., Kroniek uit het leven op de gewezen wijk "ter Heyden", Dolf Nandekies' Cafe à la Bruyere..., in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XLIII, 1994, p. 187-206.
  • MORA N., Le Grand Chemin d'Ath, in Annalen Geschied- en Oudheidkundige Kring van Ronse en het Tenement van Inde, XVIII, 1969, p. 94-95.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Café Au Repos de la Montagne en A la bruyère [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28830 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.