Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen uit 1777

Beschrijving

Hoeve, minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, met bestanddelen gegroepeerd in U-vorm en aan de open straatzijde ten zuiden afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers en muren. Naar verluidt voorheen met gracht aan straat.

Ten westen, boerenhuis met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met linker zijgevel (straatzijde) afgewerkt met vlechtingen. Getoogde vensters met bewaarde duimen van verdwenen luiken. Later aangepaste en verhoogde rechthoekige deur, naar verluidt voorheen met gevelsteen met vermelding 1777.

Binnenin. Schouw met bakstenen wangen. Balklaag met moerbalk voorzien van klein profiel.

Ten noorden, dienstgebouw (onder meer koeienstal) onder zadeldak (pannen en golfplaten, nok parallel aan de straat) met in linker hoek sierlijk bakstenen duiventorentje met spitsbogige openingen en aflijnende lijsten met muizentand. Langsgevel met gewijzigde openingen en gedichte ovale oculi. In rechter zijgevel, topoculus.

Ten oosten, bedrijfsgebouw met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak (golfplaten). Twee gedichte steekboogpoorten en drie recentere schuifpoorten. In zijgevel aan straatzijde rondbogig zoldervenster.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen