Weverij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouwen en conciërgewoning

Beschrijving

Voormalige textielfabriek: weverij van G. Vandenbroucke, opgericht in 1908, circa 1940 van Gebroeders Vermoere, heden bedrijf van metaalconstructies.

Alleenstaande conciërgewoning (nummer 84) van twee bouwlagen onder zadeldak. Witgeschilderde gevels met getoogde muuropeningen.

Witgeschilderde fabrieksgebouwen aan de straat, gebouwd onder leiding van J. Cordier als uitbreiding van bestaande mechanische weverij in 1919. De ervoor staande fabrieksschoorsteen is inmiddels gesloopt. Voormalige weverij met opeenvolging van achttien sheddaken. Achteraan in 1945 bijgebouwde betonnen loods onder leiding van S. Van Cauwenberghe.

• Stadhuis Ronse, Archief Huisvesting - Ruimtelijke Ordening, Bouwaanvragen, Doos 1914-1919, Doos 1945. 1.1-31.12.
  • Stadhuis Ronse, Archief Technische Dienst, Register van inschrijvingen van onderzoeken de commodo et incommodo, 1903-1924.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

De alleenstaande conciërgewoning (nummer 84) van twee bouwlagen onder zadeldak, werd gesloopt.

De witgeschilderde fabrieksgebouwen aan de straat, gebouwd als uitbreiding van de mechanische weverij in 1919, werden gedecapeerd.

Auteurs: Jacobs, Els