erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 28876   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28876

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vermoedelijk het vroegere herenhuis van textielfabrikant Annicq met achterliggende fabriek, zie Napoléon Annicqstraat. Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (leien en pannen, nok parallel aan de straat) met oeil-de-boeuf en twee dakkapellen, gecementeerde lijstgevel met neo-Lodewijk XVI-decor uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, vermoedelijk naar ontwerp van Albert Massez. Uiterst rechts rechthoekige inrijpoort en ernaast deur met glas en ijzer en vensters in omlijsting. Paneelversiering met guirlandes en medaillons op de borstweringen en in het hoofdgestel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Ronse, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1998


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28876 (Geraadpleegd op 05-07-2020)